Aşırı aktif mesane nedir?
Oldukça spesifik idrar kaçırma türü olan aşırı aktif mesane (AAM) ani, kontrol edilemeyen bir idrar yapma dürtüsü ile tanımlanan yaygın bir alt üriner sistem disfonksiyonudur. Gün içerisinde idrar kaçırmalara neden olabileceği gibi gece yatak ıslatmaya da neden olabilmektedir. Genellikle aşırı aktif mesane problemine sahip çocuğu olan aileler çocuklarına sürekli tuvalet ihtiyacı olup olmadığını sorarlar ancak ani idrar yapma hissi çocuğun çok az idrarı olmasına rağmen sıklıkla yaşadığı bir durumdur. O nedenle mesanenin aşırı dolu olmasıyla ilgili bir durum olmayıp aksine AAM’si olan çocuklarda artmış çiş yapma sıklığının yanı sıra küçük miktarda işemeler de oldukça tipiktir. Çok nadir olarak da AAM’li çocuklar hapşırırken veya gülerken de idrar kaçırabilmektedirler. Çocukların sürekli alt ıslatma kaygıları yaşamaları ve sürekli tuvalete gitme istekleri, çocukları sosyal ve duygusal gelişimlerini negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca AAM çocuklarda birtakım mesane ve böbrek problemlerine de neden olmaktadır. Bunlar arasında en sık görülenler; mesanenin tamamını boşaltmada zorluk, böbrek rahatsızlıkları yaşanma riskinde artış ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış görülebilmektedir.
Mesanemiz idrarı depolarken mesane kasları gevşektir ve pelvik taban kasları aktif haldedir. Mesane belli bir miktar idrar ile dolduğunda, beynimiz mesaneye sinyal gönderir. Mesane kasları kasılır ve idrarı işeme deliğinden (üretradan) dışarı atar. Pelvik taban kasları gevşer ve idrarımızı yaparız.
Mesanedeki kaslar çok aktif olduğunda AAM ortaya çıkar. Bu durumda, mesane tam olarak dolmadan mesane kasları işemek için kasılır. Çocuk ani ve acil idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Çok küçük hacimlerde çişini yapar.
Her yaştan çocuğu etkileyebilen AAM’nin diğer nedenleri aşağıdakiler de olabilir:
- Kabızlık problemleri yaşamak
- Sık idrar yolu enfeksiyonları
- Kaygı bozukluğu
- Kafeinli içecekler veya gazlı içecekler içmek
- Sinir hasarları
- Tuvaletteyken mesaneyi tamamen boşaltmaktan kaçınmak
- Altta yatan uyku apnesi
Bazı çocuklarda, olgunlaşmada bir gecikme olabilir ve yaşla birlikte AAM problemi hafifleyebilir veya ortadan kalkabilir. Fakat AAM ile birlikte fonksiyonu bozulan pelvik taban kasları tedavi edilmemiş olur ve bu durum çocuk yetişkin yaşa geldiğinde farklı problemlerin görülmesine yol açabilir.