Vezikoüreteral Reflü (VUR)

  • Vezikoüreteral reflü (böbrek reflüsü) önlenebilir mi?

    Vezikoüreteral reflü’nün (VUR) nasıl meydana geldiğine bağlı olarak bu durum değişmektedir. İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen VUR genel olarak pelvik taban kaslarının disfonksiyonundan kaynaklanmaktadır.

    İşemeyi, dışkılamayı ve idrar-kaka tutmayı sağlayan pelvik taban kaslarının fonksiyonu bozulduğunda mesanede idrar kalabilir. Bu durum zamanla idrar yolu enfeksiyonları ve VUR’a neden olabilir. Pelvik taban kaslarının fizyoterapi seanslarıyla rehabilite edilmesi ve mesane-bağırsak eğitimiyle mesane-bağırsak alışkanlıklarının düzenlenmesiyle bu durum tedavi edilebilmektedir.

  • Vezikoüreteral reflü (böbrek reflüsü) kalıtsal mıdır?

    Evet, kalıtsal olabilmektedir. Genelde ailesinde VUR olan kişilerde VUR görülme oranı yüksektir. Çocukta herhangi bir semptom olmasa bile ailesinde VUR varsa gerekli değerlendirmeler ve tetkikler yapılarak VUR olup olmadığı belirlenmelidir. Kalıtsal olması tedavi edilmemesi gerektiği anlamına gelmez.

  • Vezikoüreteral reflüsü (böbrek reflüsü) olan çocukların ne sıklıkla doktora gitmesi gerekir?

    Genellikle her 6 ila 12 ayda bir VUR hastalarının doktor kontrolüne gitmesi gerekir.  Bebekler daha sık kontrole gidebilir. Kalıcı VUR'u olan çocuklar için, çocuğun yaşına bağlı olarak 1-2 yıl arasında arasında VUR testini öneriyoruz.

  • Vezikoüreteral reflüsü (böbrek reflüsü) olan bir çocuğun ebeveynlerinin nelere dikkat etmesi gerekir?

    VUR'lu çocuklar için en önemli konu idrar yolu enfeksiyonudur (İYE). Böbrek enfeksiyonları böbrek hasarına neden olabilir, bu nedenle ebeveynlerin İYE belirtilerine dikkat etmesi gerekir. Küçük çocuklarda bu genellikle ateş anlamına gelir. İYE'nin diğer belirtileri arasında kötü kokulu idrar, idrarda ağrı, idrarda kan, idrara çıkma sıklığında artış, alt ıslatma veya karın ağrısı bulunur. Mutlaka bu semptomlar önemsenmeli ve tedavi ertelenmemelidir.

  • Antibiyotikleri uzun süre kullanmak güvenli midir?

    Evet. Kullanılan koruyucu antibiyotikler çok düşük dozludur. Herhangi bir ilaç kullanımında da birçok risk vardır.  VUR'lu çocuklarda İYE’nin (ve böbrek yaralanmasını) sebep olabileceği riskleri düşünüp kıyasladığımızda antibiyotiğin uzun süreli kullanımının riski çok azdır. Çok az ciddi yan etki ile koruyucu antibiyotiklerle böbrek fonksiyonunun korunması sağlanabilir.

  • Çocuklar antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanır hale gelir mi?

    Çocuklar antibiyotiklere bağışıklık kazanır hale gelmezler. Bağışıklık sistemleri (mikropla mücadele ve enfeksiyonla mücadele sistemleri) tamamen işlevsel kalır ve bu ilaçlarla değiştirilmez. Çocuklar yine de normal olarak enfeksiyonlarla savaşabilirler. Bununla birlikte, insanların üzerinde ve içinde yaşayan bakteriler (mikroplar), kronik veya sürekli maruz kalma yoluyla belirli antibiyotiklere dirençli hale gelebilir.

    Bu problem, idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için en iyi antibiyotik ilaçları doğru bir şekilde seçerek, çok düşük bir doz kullanarak en aza indirilir.

  • Çocuğumun vezikoüreteral reflüsü (böbrek reflüsü) varsa ne tür bir takip gerekir?

    Doktorunuz, çocuğunuzun böbrek büyümesini ve sağlığını takip etmek için sıklıkla ultrason kullanacaktır. Her bir ila iki yılda bir VUR'u kontrol etmek için özel testler yapılmalıdır.  Bazı durumlarda, VUR böbrekte yüksek tansiyona neden olabilecek yaralara neden olabilir. Böbreklerinde yara olan çocuklar, VUR'ları geçmiş olsa bile, her altı ayda bir kan basınçlarını ve idrarlarını kontrol ettirmelidir. Ayrıca doktorla birlikte pelvik taban fizyoterapistleri pelvik taban kaslarını da değerlendirmeli ve çocuğa özgü rehabilitasyon programı çizmelidir.

  • Tuğtepe Çocuk Ürolojisi Kliniği olarak vezikoüreteral reflü (böbrek reflüsü) problemini nasıl tedavi ediyoruz?

    VUR’da oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonundan çocuğu korumak için düşük dozlu antibiyotik kullanıyoruz. Düzenli olarak böbrek fonksiyonlarını değerlendiriyoruz. VUR’un altında yatan neden pelvik taban kaslarının fonksiyonunun bozulması ise pelvik taban kaslarını değerlendirdikten sonra tedavi programını kişiye özgü çiziyoruz. Bu tedavide amacımız çocuğun böbrek fonksiyonlarını olabildiğince korumak, idrar yolu enfeksiyonu gelişmemesi için aileyi bilgilendirmek, çocuğun mesane-bağırsağını eğitmek, pelvik taban kaslarının fonksiyonel çalışmasını sağlamak ve idrarın böbreğe geri akışını önlemektir.