Pelvik taban kasları, leğen kemiğimizin tabanında olan yatay bir şekilde bulunan kas grubudur. Pelvik taban kaslarının içerisinden idrar yolu ve anüs geçmektedir. Bu kaslar kasılarak çişi ve kakayı tutabilmeyi sağlarken, gevşeyerek sağlıklı bir şekilde işemeyi ve dışkılamayı sağlamaktadırlar. Bunun dışında yürüme, koşma, ağırlık taşıma, merdiven çıkma-inme gibi günlük yaşam aktivitelerinde belirli miktarda pelvik taban kasları aktif olarak çalışmaktadır.
Belli nedenlere bağlı olarak pelvik taban kaslarının fonksiyonu bozulabilmektedir. Bu kas bozukluğu kasın zayıf olması ya da çok gergin olması şeklinde olabilir. Çoğunlukla pelvik taban kaslarının işlevinin bozulması ürolojik problemlerin temelini oluşturmaktadır. Çok basit gibi görülen bu ürolojik problemler; tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesanede idrar kalmasına, kalan idrarın böbreklere geri kaçmasına ve böbreklerin kalıcı hasar görmesine neden olabilmektedir. Daha da önemlisi böbrekteki bu kalıcı hasarlar bir süre sonra böbrek yetmezliğine kadar gidebilmektedir.
Bu tarz çocuklarda yapılan diğer tetkiklerin yanında ek olarak mutlaka pelvik taban kaslarının da fonksiyonel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan ultrason, idrar tahlili gibi tetkikler pelvik taban kaslarının bozukluğu hakkında bilgi vermemektedir.
Pelvik taban fizyoterapistinin yaptığı değerlendirmeler sonucu belirli fizyoterapi yaklaşımlarıyla, pelvik taban kasları tedavi edilerek kasların işlevi ilaçsız bir şekilde yerine getirilebilmektedir. Pelvik taban kas rehabilitasyonu sayesinde; mesaneyi ve bağırsağı doğru şekilde boşaltmayı ve doğru şekilde çiş ve kaka tutma tekniklerini çocuklara öğreterek ileride oluşabilecek böbrek yetmezliği gibi daha ciddi problemlerin önüne geçilebilmektedir.