Aşırı Aktif Mesane

  • Aşırı aktif mesane sebepleri nelerdir?

    Çocukların yaşına bağlı olarak beklenen mesane kapasitesine yakın idrarın mesaneye dolmasıyla, mesaneden beyine sinyaller gider ve mesaneye idrar dolum aşamasında gevşek olan mesane kaslarının kasılmasıyla ve pelvik taban kaslarınında gevşemesiyle idrar vücuttan dışarı atılır. 

    Aşırı aktif mesanede mesane kasları az miktarda idrarın dolmasıyla çok sık kasılır ve bu da çocukta aniden gelen  acil  işeme ihtiyaçlarına  sebep olur. Çok küçük hacimlerde işerler.

    AAM’nin diğer nedenleri aşağıdakiler de olabilir:

    Uyku apnesi, kabızlık problemleri, sık idrar yolu enfeksiyonları, kaygı bozukluğu, kafeinli içecekler veya gazlı içecekler içmek, sinir hasarları, tuvaletteyken mesaneyi tamamen boşaltmaktan kaçınmak

  • Çocuklarda idrar kontrolü ne zaman sağlanır ve çocuklar gün içerisinde kaç defa tuvalete giderler?

    Çocuklarda 5 yaşında idrar kontrolünün sağlamış olması beklenir. 5 yaş ve üstü çocuklar da 4-7 defa tuvalete gitmek normal kabul edilir. Aşırı aktif mesanesi olan çocuklarda 5 yaşından sonra her yaşta idrar kaçırma problemi görülebilir ve çok küçük hacimler de  işemelere bağlı olarak bu sayı 7 defadan fazladır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

  • Çocuklar psikolojik nedenlerden dolayı mı sık tuvalete çıkarlar ve idrar kaçırırlar?

    Çocuklar psikolojik nedenlerden dolayı değil mesane kaslarının gereğinden fazla kasılmasından dolayı sık tuvalete giderler ve pelvik taban disfonksiyonlarına bağlı olarak aniden gelen çişi tutamazlar ve kaçırırlar. Yapılan çalışmalar idrar kaçıran çocukların sadece  %10’unda psikolojik sebeplerin bu problemlere yol açtığını raporlamıştır.

  • İlaç kullanmak tek başına etkili ve yeterli midir?

    Aşırı aktif mesanede kullanılan ilaçlar aşırı aktif çalışan mesane kasının gevşemesini sağlayarak ani ve acil gelen işeme ihtiyacını olabildiğince azaltmaktır. 

    Tek başına kullanılan ilaçların kullanımı kesildiğinde semptomların geri dönme ihtimali çok yüksektir.Pelvik taban kaslarıda mutlaka değerlendirilmeli ve pelvik taban kas rehabilitasyonuyla eş zamanlı olarak ilaç kullanılacaksa kullanılmalıdır.

  • Neden Pelvik Taban Rehabilitasyonu almalıyız?

    AAM’li olan çocuğun sürekli çişini tutmaya çalışması sonucu fonksiyonu bozulan pelvik taban kaslarının yeniden görevini sağlıklı yapar hale getirmek gerekir. Böylece AAM’li çocuklarda yapılan pelvik taban kas çalışmaları sonucu sık tuvalete gitme, ani sıkışma hissi ve de küçük hacimli işemelerin önüne geçilebilir.

    Yapılan çalışmalar pelvik taban rehabilitasyonu yapılmadan kullanılan ilaçların etkinliğinin düşük olduğunu, kesin tedavinin  pevik taban kaslarına yönelik egzersizlerle olabileceği vurgulanmaktadır.

    Pelvik taban kasları tedavi edilmediği sürece şikayetler çözülmeyerek kronikleşecektir.

  • Tuğtepe Çocuk Ürolojisi Ekibi olarak nasıl tedavi ediyoruz?

    Öncelikle kliniğimize başvuran her hastamızdan detaylı hikaye alımının ardında doktorumuz tarafından fizik muayene yapılmaktadır. Doktorumuz ve pelvik taban fizyoterapistlerimizin değerlendirmeleri sonrasında çocuğa özgü pelvik taban rehabilitasyonu programı oluşturmaktayız. Pelvik taban rehabilitasyonlarımızın ilk seansı deneyimli pelvik taban fizyoterapistlerimizce verilen mesane- bağarsak eğitimi (üroterapi) ile başlamaktadır. Ardından takip eden seanslarımızda;

    • Diyafram Solunumu Egzersizleri
    • Manuel Terapi Yaklaşımları
    • Postür Egzersizleri
    • Core Kaslara Yönelik ve Omurgaya Yönelik Klinik Egzersizler
    • Pelvik Taban Kas Egzersizleri
    • Elektrik stimülasyonu
    • Nöromodülasyon
    • EMG - Biofeedback gibi birçok farklı yaklaşım yer almaktadır. Anüs etrafına yapıştırdığımız elektrotlarla bilgisayar oyunları eşliğinde pelvilk taban kas çalışmaları yapmaktayız.